Allt du behöver veta om sol, solskydd och SPF

Har både läst och hört en massa skitsnack om solskydd hit och dit om vad det gör, inte gör osv. Så nu ska jag berätta för er hur det verkligen ligger till!
 
- HÖGRE SPF SKYDDAR INTE MER
Du tror kanske att din hud får högre skydd om du väljer spf 30 istället för 10. Men det stämmer INTE. Din hud skyddas endast LÄNGRE. SPF:en står för hur lång tid du kan vara i solen. Vi låtsas att du kan vara i solen 10 minuter utan att bränna dig. Har du spf 10 kan du vara i solen 10 min gånger (spf) 10 = 100 minuter. Använder du istället spf 30 kan du vara ute i 300 minuter utan att bränna dig. Förstår ni?
 
-VILKEN SPF SKA JAG HA?
Det är din hudton och hudtyp som avgör vilken spf du kan behöva, en ljus hud behöver ofta en högre spf än de som är lite mer solbruna. Men vi alla behöver smörja in oss lika ofta. Även efter varje gång man har badat. När du badar tvättas ditt solskydd bort. Lita inte på att den är vattenresistens eller vattenfast. Ta aldrig den risken. Du har inget att förlora på att smörja in dig en extra gång.
 
-MAN BLIR BRUN OM MAN ANVÄNDER SOLKYDD!
Den största lögnen jag har hört är när någon säger att man inte blir brun om man använder solskydd. Korrekt svar: Du blir mycket brunare om du använder solskydd. Hudens melanin (det som färgar huden) behöver tid på sig att komma igång efter vintern. Därför blir du inte brun direkt. Du riskerar annars att få en solskada vilket kan leda till flera olika hudproblem, och i värsta fall cancer. Låt det ta lite tid. Använd aldrig sololja, detta "steker" huden och kan ge väldigt svåra blåsor i huden. En vanlig vit kräm funkar utmärkt!
 
-DU BEHÖVER SOLSKYDD PÅ VÅREN OCKSÅ!
Solen är faktiskt MYCKET starkare på våren än sommaren. Du har alltså mycket större chans för cancer om du inte skyddar dig under våren också. Anledningen till detta är att huden är "helt utan" något eget skydd för solen så här dags. Därför kan du bränna dig lättare än du tror, och det är inte alltid du kan se det. Så var försiktig.
 
-OM UVA och UVB och UVC
Det finns tre olika sorters UV-strålar. UVA är den mildaste formen av solstrålar och förekommer mest. Den är bra för oss i viss mängd, men denna kan även bränna huden. Detta är ofta den som åldrar huden. UVB är den strålning som lättare bränner huden och gör den röd. Alltså bör du välja ett solskydd med både UVA/UVB-skydd. UVC-strålar har vi inte alls så många, utan de förekommer mest runt nord/syd-polen. Dessa strålar är extremt farliga ocg förstör cellerna direkt. Här kan du säga hej till cancer direkt. Tänk även på att det finns tunnare ozonlager på vissa ställe. Australien till exempel har ett väldigt tunt ozon vilket gör att de är fruktansvärt mycket mer utsatta för risk för cancer. De måste alla smörja sig hela tiden. Så var glad om du bor i Sverige där vi har bättre ozon, men smörj dig ändå för din egen skull! 
 
-DU KAN INTE ANVÄNDA DITT SOLSKYDD FRÅN FÖRRA ÅRET
Har du solskydd kvar från förra året? -Släng det! Det funkar inte och kommer inte ge dig något skydd. Solskydd är en färskvara. De innehåller aktiva ingrediender som långsamt blir svagare och svagare. Ditt solskydd har tappat sin effekt efter 8-10 månader, därför behöver du byta ut det årligen.
 
Det finns flera olika varianter att välja mellan, leta efter en som passar dig! Har du några frågor får du gärna kommentera, så svarar jag!
 


Kommentarer
Anonym

Jättebra info till dom som inte vet :-)

2013-04-23 @ 23:19:22


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0